За фестивала

Пловдивски Камерни Срещи – едно музикално бижу на фестивалната сцена на Европейската Културна Столица 2019

Премиерно издание на Фестивал “Пловдивски Камерни Срещи“ 9-16 юни 2019

Предизвикателството към пловдивската публика и гостите на града идва от група музиканти, родени и израстнали в Пловдив.

Общо между тях е и образованието, което всички получават в Пловдивското Музикално Училище. Разпръснати по целия свят, те продължават своето развитие, реализация и търсения като професионални музиканти и личности с богата душевност: Съчетание, което неминуемо поставя във всеки един от тях тръпката на желанието да се завърне на Пловдивска сцена и да сподели и съпреживее натрупаното, с най-скъпата публика!

Двадесет години по–късно тази плеяда от брилянтни изпълнители проблясват като гости в родния град, но в същото време и като домакини на сцените от тяхното детство! Същите тези сцени, от които са събирали първите трайни впечатления от камерното изкуство, за да го върнат на града сега в едно безкомпромисно качество!

Концерти

В премиерното си издание “Пловдивски Камерни Срещи“ представя поредица от концерти в най-посещаваните зали на града:

 • Откриване на фестивала в ефира на БНР – Радио Пловдив
  9 юни,18:30 – Студио 1 на БНР – Радио Пловдив
 • Камерен концерт в Стария град
  11 юни,19:00 – Балабанова къща
 • Kамерен концерт „По света и у нас“
  13 юни,19:00 – Зала „Съединение“
 • Гала – Концерт
  15 юни,19:00 – Драматичен Театър Пловдив

Програма

„Ювелирният подбор на програмата и виртуозното й представяне пред публиката е амбиция без компромис!“ – споделят организаторите.

Музика от българските и световни класици, произведения от страната, в която всеки от солистите живее и твори. Специално място в концепцията на фестивала е сътрудничеството между утвърдените професионалисти и най-младото поколение израстващи таланти на града, предоставяйки им възможности за изява, творческо общуване и досег с опита на вече наложените имена. Акцент в програмата ще бъдат и премиерите на нова българска музика от съвременни автори.

Идеята е създаване на духовна кореспонденция като мост между културите и поколенията.

Съпътстващата програма на фестивала „Пловдивски Камерни Срещи“ включва концерти с образователен и неформален характер, обедни матинета, “импромптю-концерти” на открито като спонтанни изпълнения на възлови места в “махалите”.

„Особено значение придаваме на интерактивния подход в нашите концерти. Предконцертните беседи относно съдържанието на програмата, както и създаването на активен контакт с публиката са приоритет в идеята ни.“ – допълва артистичния директор на фестивала Елия Сакакушев фон Бисмарк.

 • Концерт „Свободни пространства“
  10 юни, 19:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“
 • Образователен концерт
  12 юни, 14:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“
 • Концерт – „Нощ в квартала“
  14 юни, 21:00 – Фабрика за шоколад „Гайо“ – кв.“Прослав“
 • Класическо Матине
  16 юни, 11:00 Зала „Съединение“