Румен Цветков

Румен Цветков

Виола
Испания

Професор по виола и камерна музика в Консерватория Тилбург (Холандия) Румен концертира в повече от 35 държави на 4 континента. Като изявен солист, рециталист и камерен изпълнител той свири в зали като Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Моцартеум (Залцбург), Дворецът за Изящни изкуства (Мексико Сити), Берлинската Филхармония, Чикагската Филхармония, Дисни Хол (Лос Анджелис), Зала България и много други.

Целогодишно гостува на международни музикални фестивали в по цяла Европа, Израел и САЩ. Споделя концертната сцена с величия като Ида Хендел, Бърнърд Грийнхауз, Кристиян Тетцлаф, Майкъл Флаксман, Едуард Шмидер, Владимир Менделсон, а също така и с квартетите Боромео, Кронос, Верди и Тел Авив. Румен изпълнявайки соловата партия на кларинетния квинтет на Брамс в обработка за соло виолакакто в проекта “Silk Road” в световноизвестния ансамбъл на Йо Йо Ма,.

В концертния сезон 2012-2013 Румен става соло-виолист на Симфоничния оркестър на Испанската Кралска Опера във Валенсия (Испания) по лична покана на Маестро Зубин Мета.

От 2007-2009 той е артистичен лидер на камерен оркестър Тилбург (Холандия). Като соло-виолист той е свирил под палката на Зубин Мета, Рикардо Щайи, Бърнърд Хайтинк, Мюнг Вун Чунг, Кент Нагано, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт, и др. През миналия сезон той беше и гост солист на Камерен Оркестър Потсдам, както и на Aнсамбъл „Ореол“ (Берлин) в залата на Берлинска Филхармония. Давал е и майсторски класове в САЩ и Европа.

По покана на известния клавирен институт Ван Клайбърн (САЩ) е бил гостуващ артист на програмата за камерна музика, a oт 2005 година насам е член на Американската Виолова Асоциация.

Румен Цветков започва да учи цигулка на 4 години и дебютира като солист четири години по-късно. Любовта му към виолата се проявява в годините, когато той е ученик в Пловдивското Музикално Училище, което завършва в класа на Георги Найденов. Негови учители са били също Маргарита Магърдичева, Илиана Панчева и Стойка Станева.

В последствие той специализира в Далас и Чикаго в класовете на Миша Галаганов, Роджър Чейс и Шмуел Ашкенази (камерна музика). В класа на Владимир Менделсон той получава магистърска степен от Холандската Кралска Консерватория. Инструментът, с който той концертира е направен от Симон Шодлер през 1785 година и се нарича „Тhe Time“ (Времето).