Недялко Петков

Недялко Петков

Кларинет
Швейцария

Отличен с редица награди в Европа и България (“Млади виртуози”, “Музиката и земята”) младият кларинетист Недялко Петков израства в пловдивско музикално семейство с майка пианист и дядо акордеонист и преподавател.

От майка си Ирина Петкова получава първи уроци по пиано, но постъпва в пловдивското музикално училище “Добрин Петков” като кларинетист. Още в ученически години той се изявява като солист на Пловдивската Филхармония с концертите на Моцарт у Вебер.

След завършването на музикалното училище с отличие Недялко остава в Пловдив като студент в АМТИ по кларинет и педагогика. Неговият ментор е бившият соло-кларинетист на Миланската Скала Петко Радев.

Следват солови изяви с Пазарджишката Филхармония, както и задгранични турнета с оркестри в ролята на соло-кларинетист. След завършване на академията с отличие Недялко свири в различни оркестри по турнета в Германия, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Дания, Англия, Белгия, Австрия и Холандия.

В Америка той свири в Ню Йоркския Харлем – Театър соло-кларинетната партия на „Порги и Бес” ор Гершуин. Обладан от австрийската звукова култура, Недялко се отправя към Залцбург, където постъпва като студент в университета Моцартеум. Там той учи при бившия главен кларинетист на Берлинската филхармония проф. Алоис Брандхофер. Участва в майсторките класове на Венцел Фукс (настоящия соло-кларинетист на Берлинската филхармония), Карл Лайстер, Луиджи Магистрели, Чарлс Найдих, Мате Бекавац и др, както и на “Хаген Квартет”.

Недялко Петков е един от основателите на „Пиацола Квинтет”. От 2008 г. той е постоянен член на духовата филхармония Моцартеум и Pro Musica Залцбург, с които той записва няколко дискове.