Кристина Маринова

Кристина Маринова

Пиано
САЩ

„Нейната музика е изпълнена със стил, палитра от цветова гама и изгарящи емоции, които сливат пианист и публика в едно. Изпълненията й са виртуозни, с енергиен заряд и кристално чист и блестящ звук. “

Изградена от многостранните си интереси като концентриращ изпълнител, диригент и композитор, артистичен директор и лектор, българсаката пианистка Кристина Маринова завършва музикално училище Добрин Петков в Пловдив в класа на Светлана Косева.

Следва в софийската консерватория „Панчо Владигеров“ при доц. Йовчо Крушев, след което заминава за САЩ, където получава висше образование. Приета е с пълна стипендия и защитава магистратура по пиано в University of Michigan в класа на световно известния пианист Артур Грийн. По- късно е поканена за специализация по изпълнителско майсторство и по камерна музика в Университета на Лос Анджелис, където получава стипендия в класа на известния пианист Алан Смит.

Тя работи като музикален директор на „Chothard Institute of Music“ и асистент муз. директор “Wildwood Park for the performing Arts.” Ангажирана е като официален пианист на Metropolitan Opera Audition и Националната Асоциация по Оперно пеене.

Работи 10 години като преподавател в музикалния департамент на Университета в Литъл Рок, където също е солиращ и камерен изпълнител, музикален директор на операта, както и диригент на университетския хор.

Тя отделя значително време за общественополезна музикална дейност, свързана с младежта. Докато работи в университета, създава програмата „Оutreach for Performing Arts“, която се занимава с изява и интеракция на студенти със социална дейност.

Споделя сцената с известни американски изпълнители като Моника Юнус, Лестон Хърт, Кристин Люис, Шерил Маклаод Люис. Солира с множество университетски оркестри.

През 2015 г. основава музикалния институт за талантливи деца. Носителка е на множество награди от конкурси и е печелила президентски стипендии.

В момента концертира заедно с музиканти от Julliard school, записва диск с известните Goldberg Вариации на Й. Себ. Бах и е ангажирана като музикален директор и композитор към документален филм за първите модни лица на Palmolivе, чиято премира ще бъде през 2019 година в Ню Йорк.

Днес живее и концертира в Ню Йорк.