Йелена Очич

Йелена Очич

Виолончело
Хърватска

Виртуозната и колоритно свирене на Йелена Очич печели ентусиазирани овации в концертни зали на три континента. Бернард Грийнхаус, основател на известния “Beaux Arts Trio“, я нарече „един от най-необикновените таланти на виолончелото“ и незабравимият Зигфрид Палм – един от най-значителните фигури на музиката от 20-ти век – я описва като „един от най-обещаващите изпълнители на Новата музика“.

Хърватската виолончелистка се изявява като солист и камерен изпълнител с камерни и филхармонични оркестри в Източна и Западна Европа, САЩ и Азия. Съвременни композитори като Cornell, Senderovas, Sorg, Prohaska и др.) са й посветили творбите си.

Нейните компактдискове с „Кройцеровата“ соната на Бетовен, а и със сонатите на Гинастера, Хиндемит и Кабалевски и „Песни на Шуламит“ на Анатолий Шендеровас, пожънаха огромен успех сред европейските критици и професионалната преса. Последният си албум записа Йелена Очич със сестра й Лерка Очич – уважаван хърватски органист – и е посветен на бароковата музика (Vivaldi, Barriere) по необичайно освежаващ начин.

Студентите на Йелена Очич в Музикалната академия на Манхайм, където има почетна професура са лауреати на международни конкурси (Markneukirchen, Lutoslawski Grand Prix, Олденбург и др.) От есента на 2014 г. Йелена Очич преподава като професор в известния „Conservatorium van Amsterdam”. Тя е редовен член на жури на международни музикални конкурси.