Елия Сакакушев - фон Бисмарк

Елия Сакакушев фон Бисмарк

Виолончело
Германия

“Опияняващ Сакакушев-фон Бисмарк, с красиво дозираното си вибрато и емоционално заредените, изваяни ноти…”

"Виолончелистът Сакакушев- фон Бисмарк проложи топъл, пеещ тон ... Той представи едно искрено, неафектирано изпълнение. Свирененто му беше прекрасно, солистът знаеше кога да се отдръпне и да бъде част от оркестровата текстура и кога да стъпи напред и да блести.”

Елия (Евгени) Сакакушев-фон Бисмарк е рядко явление с това, че съчетава професионално функциите на виолончелист- солист, камерен музикант, оркестров музикант – водач на група, преподавател, както и художествен ръководител и продуцент на високо международно равнище.

Изявявайки се концертно на четири континента, той се утвърждава в продължение на 15 години като концертмайстор на виолончелите на оркестри в Испания, Бразилия, Германия и Нова Зеландия.

Роден и възпитан в известно лекарско семейство в Пловдив той напуска СМУ “Добрин Петков” преждевременно, за да продължи музикалното си развитие във Виенския Музикален Университет. Прехвърля се в класа на проф. Майкъл Флексман в Манхайм (Германия), където работи също с величия като М. Ростропович, Arto Noras, Frans Helmerson и други водещи челисти.

В Манхайм той се дипломира като “оркестров музикант” и концертиращ солист.

Той е носител на редица европейски и международни награди и отличия, както и на ситпендии от Германия.

Посещава академията Менухин във френска Швейцария, където събира вдъхновение и опит под вдъхновяващото ръководство на Алберто Лиси.

От 2003 г. щатните си длъжности като водещ челист в различни оркестри той концертира в световно известни зали като Карнеги Хол, Дисни Хол и др. в камерния жанр.

Елия развива висока преподавателска дейност. Дава майсторски класове във всички новозеландски университети, както и в университета Монаш в Мелбърн, Кралската Музикална Академия на Ирландия и др.

Той е изключително мотивиран, гъвкав и приспособим към таланта и нуждите на студентите му. Неговите художествени възгледи са холистични и са вкоренени в интерфейса между чувството за хуманност, историческото вдъхновение и сложността и синкретизма на изкуството и естетиката.

Паралелно с изпълнителската си кариера Елия е изпълнителен директор на EMP International – неговата продуцентска компания, базирана в Нова Зеландия. В ролята си на художествен ръководител и администратор той създава тематични фестивали за камерна музика в Испания, Германия и Нова Зеландия, натрупвайки ценен опит и широка мрежа от контакти с изпълнители и учредители, както и познания за музикална индустрия.

Той живее в Хановер (Германия) с жена си и дъщеря си, където заема видната позиция на Артистичен Директор при “Вила Зелигман”.