Дуо Стоянова (Кети и Бояна Стоянови)

Дуо Стоянова (Кети и Бояна Стоянови)

Китара
Германия

Това са две чаровни млади дами, които блестят с интерпретаторска зрялост и висока техническа прецизност. Отличителната черта в техният стил е чувството за лекотата при изпълнението и при най-трудните пасажи.

Кети и Бояна Стоянови са лауреати на множество конкурси като Първия международен конкурс за млади български китаристи в Шумен през 1994 година, Интернационалния конкурс за класическа китара в Пловдив през 1995 година, на Конкурса на Музикалната Академия и на Испанското посолство в София през 1996-та година, както и на „11. Concours International de Guitare en Duo” в Монтелимар, Франция, Първа награда на конкурса „Open Strings“ в Оснабрюк и Трета награда на конкурса за смесени ансамбли в Бремен.

Родени в Пловдив те започват да свирят на кирата на девет години. Завършват СМУ „Добрин Петков” с отличие през 1998 година, където учат с Мария Гемеджиева, Милена Вълчева и Петко Генков.

В последствие следват във Висшето училище за изкуства в Бремен, в майсторския клас на професор Бърнард Хеб, където завършват 2008 също с отличие.

От 1994 година до днес „ДУО СТОЯНОВА” са участвали в множество майсторски класове, концерти и фестивали в България, Франция, Швейцария, Дания, Австрия и Швеция, САЩ, Мексико, Испания, Еквадор и други. Техният първи диск „New York Fantasy“ излиза на пазара през 2004 година от марката на Acoustic Music Records. Множество записи за немските Радио Бремен и Дойчланд Функ обогатяват тяхната творческа биография.

Репертоарът им обхваща произведения от барока до съвременната музика. Техен специалитет са народните хора, които те аранжират за две китари. От 1998 близначките Стоянови живеят в Германия. Свирят с китари от марките Ханабах и Даниел Щарк.