Донка Ангъчева

Донка Ангъчева

Пиано
Австрия

“Вихър на пианото, чувствителен музикант с невероятни технически умения и феноменално пианистично изражение”

Така се описва австрийската концертна пианистка с български корени Донка Ангъчева от критици на виенската и швейцарската преса.

Ученичка на Поля Костова, Диана и Мария Славови в Пловдив, както и на проф. Милена Моллова, Донка дебютира като солистка на пловдивската филхармония и печели поредица от международни конкурси за пиано от ранна детска възраст.

Тя завършва обучението си в университета за музикално и сценично изкуство във Виена с известния пианист и педагог проф. Хайнц Медиморец. Камерното си обучение завършва Донка в Консерваторията ,,Кралица Елизабет” в Брюксел, където учи с известния немски квартет ,,Артемис”.

Като солист и камерен музикант, Донка се изявява на реномирани сцени в Австрия, Германия, Испания, Малта и Еквадор, включително “Музикферайн” и “Концертхаус” във Виена, “Карлос де Амберес” в Мадрид, “Тонхале” Цюрих и др. С нейното трио “Д’анте” тя концертира на различни междунарпдни фестивали и води майсторски класове.

Предстоят изяви на фестивала на Радио Франция в Монпелие, фестивала за музика в Ментон и на фестивала ,,Шопен” в културния център ,,Флаже” в Брюксел.

Донка е солистка с оркестри от Германия, Австрия, Полша, България и Еквадор. Нейната дискография обхваща 8 компактдиска с някои от най-известните произведения на Бетовен, Шопен, Лист, Рахманинов, Шостакович, Пиацола и Адинсел, издадени от реномирани звукозаписни компании като Аrs Produktion, Gramola, onepoint.fm.

Донка Ангъчева е доцент по пиано в музикалната Консерватория във Виена от 2013 год. От 2018 год. тя преподава в реномираното международно училище ,,Амадеус” във Виена. Тя е също често канен гост в жури на национални и международни конкурси.

През лятото на 2019 год. ще бъде художествен ръководител на 1-вия международен младежки конкурс по камерна музика „Лудвиг ван Бетовен“ в Швейцария”.