Десислава Чолакова

Десислава Чолакова

Цигулка
България

Десислава Чолакова е родена в Пазарджик. През 1992 г. посещава Пловдивското музикално училище в класа на Анелия Сталева и продължава образованието си в Международната цигуларна академия „Каяле“ в Швейцария. През 1993 г. печели Голямата награда на Първия национален конкурс за млади таланти “Л. Пипков ”- София. По време на обучението си печели Голямата награда на Международния конкурс в Citta di Stresa – Италия, Голямата награда на фестивала в Пхенян – Корея, както и специалната награда на фестивала „Campo Visuvio“ – Неапол.

Била е солист на оркестри в Цюрих, Хамбург, Каракас, Пхенян и др., А също така става официален асистент на професор Каяле в Щеейцария. Има многобройни участия в Националното радио в Женева, на фестивали в Бергамо и Лозана.

Десислава завършва магистърска степен от НМА “Панчо Владигеров” – София в класа по цигулка на Стойка Миланова и в класа по камерна музика на Ангел Станков.

През 2004 г. участва в Международния младежки оркестър „Mahler Youth Orchestra” под диригентството на Клаудио Абадо.

През 2006-2007 работи като цигулар в оркестър „Ла Верди” – Милано.

През юли 2011 Чолакова изнася рецитал в Токио, а през следващата година е солистка на Токийския симфоничен оркестър под диригентството на Мицуйоши Ойкава.

В момента Десислава Чолакова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.