Das Weltschmerz-Duett

Das Weltschmerz-Duett (Милен Кукошаров и Веселин Веселинов – Еко)

Джазов дует
България

Дуетът е създаден в началото на 2016 от Милен Кукошаров и Веселин Веселинов – Еко, които са утвърдени представители на българските джаз и поп-сцена и участници в редица успешни проекти.

Водени от желанието да опознаят нови музикални територии, те започват да импровизират върху теми извън стандартния джазов репертоар. Шостакович, Чайковски, Пиацола, Ерик Сати, Джон Уилямс и Карлос Гардел са част от композиторите, чиято музика дуетът интерпретира.

През април 2017 излиза техният първи диск- „ImproviSatie”. В него са включени шестте Гносиена и трите Гимнопедии на френския композитор Ерик Сати. Следват редица самостоятелни концерти из страната, както и участия в престижни фестивали като „Пиано екстраваганца“, Blues&Jazz Fest, както и турне в Южна Корея през април 2018.

Относно “ImproviSatie” Веселин Веселинов – Еко казва: “Краят на есента, 2016-та. Безкрайни, сиви, дъждовни дни. Не е за колело или Витоша. За ровене в ютюб и слушане на музика от края на 19 век е! Предимно френска. Попадам на втория Гносиен на Ерик Сати. Хареса ми- напомня ми на парче на Лили Алън. Вечерта занесох нотите в Хамбара. Там ние с моят приятел и сподвижник в „Das Weltschmerz Duett” Милен Кукошаров се изявяваме (почти) всяка сряда. Изсвирихме го и ни ръкопляскаха. Много. Дори една красавица ни помоли да го повторим. Ние, естествено, го повторихме. Следващата сряда се появи човек, който убедително ми заприлича на Атос от последната част на трилогията за Мускетарите. Той чу и предложи да продуцира диск с Гносиените и Гимнопедиите на Сати. Не можеш да откажеш на Граф дьо Ла Фер … така че, приятно слушане и благодаря ти, Марио Кръстев!”