Даниела Щерева

Даниела Щерева

Цигулка
САЩ

"Тя ни завладя напълно с чувствителното си изпълнение… Прониза ни с фантазия и огън”

Призната за нейното обаятелно влияние над публиката със завладяващи емоционални изрази и изключително широка цветова палитра българската цигуларка Даниела Щерева черпи стремеж и страст от дългогодишната традиция за класическа музика, предавана в семейството й през пет поколения.

Нейните технически умения са култивирани от педагози от световна класа. Даниела е носител на многобройни награди на престижни международни конкурси, включително първото място на “Washington International String Competition”, “The American Society of Musicians”, “Sorantin International Competition, както и на “Pittsburgh Concert Society”.

Тя също е лауреат на 7-ия Международен конкурс за цигулка “Szeryng”, както и на международения конкурс за пиано и цигулка “Владигеров”.

Даниела започва да свири на цигулка на четири години и се изявява като солистка с оркестър едва на шестгодишна възраст. След като завършва музикално училище „Добрин Петков” като ученичка на Елена Дойкова и Елена Койнова в Пловдив, Даниела концертира по цяла Европа и посещава майсторските класове с Ваня Миланова и Минчо Минчев.

Завършва софийската концерватория и през 2000 г. получава стипендия за магистратура в университета на Луизиана (САЩ), както и диплома за солист от университета “Сarnegie Mellon”.

Даниела си сътрудничи с водещи музиканти на международни сцени като солист, камерен и оркестров музикант. Концертира на фестивали в България, Германия, Белгия, Норвегия, Македония, Гърция, Австрия, Франция и САЩ.

Като концертмайстор Даниела води симфонични и оперни оркестри в Омаха, Тулса и Питсбърг. Тя е щатен цигулар на Филхармонията в Нейпълс (Флорида), изпълнява рецитални програми, прави тематични записи и се радва на предизвикателството да обучава ученици от всички възрасти.

През 2015 г. в сътрудничество с българския художник Александър Димитров Даниела създаде артистичния проект „Споделени пространства“, който бе излъчен в БНТ и БНР. Албумът й “Angels Dreams” цели привличането на младите хора към класическата музика.

Последният й диск с пианистката Александра Карлсън е фокусиран към преоткриването на произведения от български, руски, белгийски и испански композитори.